Čo sú antiživiny?

Anti-nutričné látky (antiživiny) sú obsiahnuté vo všetkých surových nespracovaných zrnách ako sú obilniny, orechy, semená alebo strukoviny. Anti-nutričné látky na jednej strane zabezpečujú rastline jej prežitie rozmnožovaním (chránia zrnko pred predčasným klíčením), no na druhej strane blokujú strávenie výživy z jeho vnútra do ľudského organizmu.

5 druhov anti-nutričných látok:

  1. ENZÝMOVÉ INHIBÍTORY - enzýmové inhibítory sú látky na povrchu semien a orechov, ktoré sa viažu na špecifické miesta v štruktúre enzýmov a znemožňujú tak ich aktivitu. Sú hlavným obranným mechanizmom, ktorým sa semienko chráni pred predčasným klíčením pri nedostatku vody a tepla. Inhibítory blokujú strávenie semien a orechov v našom tráviacom trakte a veľmi zaťažujú pankreas.
  2. KYSELINA FYTOVÁ (IP6, inozitol hexafosfát) - je hlavnou zásobárňou fosforu v rastlinných tkanivách. Najvyššia hladina sa nachádza v šupke každého zrna. Kyselina fytová je známa tým, že inhibuje (znemožňuje) absorbciu základných minerálov ako je vápnik, horčík, železo a zinok. Vzhľadom k tomu, že kyselina fytová sa viaže na tieto minerálne látky v tráviacom trakte, dochádza k ich vylúčeniu z tela von namiesto toho, aby ich telo strávilo. Okrem toho, že kyselina fytová bráni využitiu prospešných nutričných látok, prispieva tiež k zápalom v tráviacom systéme a k ničeniu črevných klkov, následkom čoho vzniká napr. gluténová intolerancia. Kyselina fytová prispieva k nedostatku minerálnych látok u každého, kto sa spolieha na príjem minerálov z neaktivovaných zŕn (vegáni, dojčatá a deti, starší ľudia a ľudia v rozvojových krajinách, ktorí sa spoliehajú na obilie, najmä ak sa spotrebováva málo alebo žiadne živočíšne bielkoviny). Spolu s nedostatkom minerálnych látok, sú títo ľudia obzvlášť náchylní na hnačky, dermatitídu a demenciu.
  3. TRIESLOVINY (taníny) - sú rastlinné polyfenoly trpkej, sťahujúcej až horkej chuti, ktoré zrážajú proteíny a v nadmernom množstve dráždia a poškodzujú tráviaci trakt. Nachádzajú sa v rôznych koncentráciách takmer v každej rastline. Často bývajú súčasťou kôry, listov alebo jadier a dodávajú im nepríjemnú ostrú až horkú chuť, takže sú nekonzumovateľné pre pasúce sa zvieratá. Naopak v stopových množstvách majú triesloviny terapeutické účinky. Používajú sa pri liečbe hnačiek, hemeroidov, zastavujú krvácanie, pôsobia proti parazitom, detoxikujú a ochraňujú sliznice.
  4. ZLOŹITÉ SACHARIDY – napr. celulóza, ktorú telo nevie rozkladať alebo škrob, ktorý je na strávenie veľmi náročný.
  5. LEPOK (glutén) - je zložitý a nestráviteľný glykoproteín, ktorý sa vyskytuje najmä v obilninách ako je pšenica, jačmeň, raž, ovos a iné. Lepok spúšťa v tenkom čreve produkciu zonulínu, ktorý umožňuje priepustnosť veľkých blokov nedostatočne strávených bielkovín (peptidov) do krvného systému. Následne dochádza k preťaženiu imunitného systému a autoimunitným útokom na vlastné orgány, na povrchu ktorých na nachádzajú podobné peptidy. Výsledkom sú alergie, celiakia, duševné choroby, chronické netrávenie potravy a premnoženie Candida albicans (príznaky kandidózy a neznášanlivosť lepku sú výrazne prepojené, pretože nestrávené sacharidy podporujú premnoženie tejto kvasinkovej huby).

Neutralizácia antiživín:

Anti-nutričné látky môžu byť neutralizované rôznymi spôsobmi ako napr. aktiváciou (namáčaním vo vode), fermentáciou (kvasením bez prístupu vzduchu) alebo kysnutím. Máčanie zŕn (obilnín, orechov, semien a strukovín) vo vode neutralizuje inhibítory enzýmov a podporuje produkciu ďalších prospešných enzýmov (aktivácia enzýmov). Aktivované enzýmy, laktobacile a ďalšie užitočné mikroorganizmy následne umožňujú účinne rozložiť a neutralizovať kyselinu fytovú. Aktiváciou enzýmov sa okrem iného zvyšuje množstvo vitamínov, najmä vitamínov skupiny B.

Existuje potravina, ktorá neobsahuje antiživiny?

Áno, je to každá potravina, ktorá buď vôbec neobsahuje obilniny, orechy, semená a strukoviny, alebo ich má napr. aktivované.

Takýmto produktom je aj patentovaná Raňajková zmes HRYZKA, ktorá  obsahuje iba bezlepkové sacharidy vo forme aktivovaného prosa, pohánky a amarantu, ktoré sú doplnené o inteligentné rastlinné tuky z aktivovaných vlašských orechov, mandlí a slnečnicových semien. Zmes má vyšší obsah bielkovín vďaka aktivovaným tekvicovým a ľanovým semienkam a rovnako vyšší obsah vlákniny vďaka chia semienkam a psylliu. Nadpriemernú úroveň antioxidantov zabezpečuje v HRYZKE superovocie goji a pomáha tak podporovať imunitný systém (zloženieprípravacena).

Raňajková zmes HRYZKA neobsahuje antiživiny:

Obilniny, orechy a semená v HRYZKE sú aktivované, a preto obsahuje minimum antiživín. Navyše sa vďaka činnosti odomknutých enzýmov vytvoria v semenách ďalšie vitamíny a nové enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení. Preto po skonzumovaní HRYZKY budete milo prekvapení, že nepocítite v žalúdku žiadnu ťažobu, po raňajkách nebudete unavení a práve naopak, budete mať energiu a chuť do života.

 

Hotová kaša Hryzka s kiwi, banánom, malinami a kokosom