Zdravé raňajky pre deti

Zdravé raňajky pre deti nie sú žiadna veda

Existuje jedno výborné príslovie: „Nevychovávajte svoje deti, aj tak budú podobné vám. Vychovávajte seba.“ a toto platí aj o zdravej strave. Dieťa jednoducho bude preferovať to, čo jedávate vy. Možno nie hneď, ale časom určite. A preto je dôležité vedieť nielen informácie o živinách, ale hlavne poznať medzi nimi súvislosti. A keďže sú raňajky prvým jedlom dňa, mala by sa im venovať dostatočná pozornosť.

 

Deti raňajkujú

Raňajky pre deti - čo by mali obsahovať?

  • SACHARIDY - 40-60 % * ideálne bezlepkových obilnín (proso, amarant alebo pohánka). Tieto sú základným zdrojom pomalej energie a zároveň nezaťažujú detský organizmus lepkom. Ak už siahnete na lepkové obilniny, určite uprednostnite pšeničné alebo špaldové celozrnné kváskové pečivo, pretože v procese kysnutia kváskového cesta, ktoré trvá poctivých cca 22 hod., dochádza k výraznému poklesu lepku. Biele pečivo, ktoré kysne max. 30 min., sa ku kvalite a výžive kváskového pečiva ani nepribližuje.

  • BIELKOVINY - 15-25 % * rastlinného  pôvodu (tekvicové semienka, ľanové semienka, chia, mandle, slnečnicové semienka) alebo živočíšneho pôvodu (detská šunka, vajíčka). Bielkoviny sú základnou stavebnou zložkou pre naše bunky a vďaka nim nám rastú svaly a kosti. Bez ich dostatočného príjmu sú deti unavené a neprospievajú.

  • TUKY - 15-25 % rastlinných (vlašské orechy, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, mandle) alebo 10-15 % tukov živočíšnych * (maslo, vaječné žĺtko, rybí oblej).   

  • MINERÁLNE LÁTKY - vápnik *, horčík, zinok, selén, železo, meď, jód, ktoré sú nevyhnutné pre metabolizmus pre všetky živé organizmy.

  • VITAMÍNY - najmä vitamíny skupiny B, vitamín D3 *, vitamín K, z ktorých každý má svoju nezastupiteľnú úlohu pri správnom vývoji dieťaťa.

  • ANTIOXIDANTY – beta karotén (provitamín A *), tokoferol (Vitamín E), kyselina L-askorbová (Vitamín C), flavonoidy. Hlavnou úlohou antioxidantov je neutralizácia voľných radikálov zo slnečného žiarenia, z dýchania kyslíka a zo znečisteného životného prostredia.   

  • VLÁKNINA - 5-15 % rozpustnej vlákniny (psyllium, ľanové semienka, chia, zelenina, ovocie). Vláknina v potrave viaže na seba škodlivé toxické látky ako je olovo, kadmium, ortuť, cholesterol a iné a jej urýchleným prechodom cez tráviaci trakt sa znižuje tvorba karcinogénov.

Odmietajú Vám deti raňajkovať?

Ak vám deti odmietajú raňajkovať, pretože vám už dochádza tvorivosť a navyše nemáte čas na počítanie obsahu výživy a varenie stále niečoho nového, máme pre vás unikátne riešenie. Vyvinuli sme výživnú a bezlepkovú raňajkovú zmes HRYZKA, ktorá je určená nielen deťom od 3 rokov, školákom a tínedžerom, ale aj všetkým dospelým. Jednoducho pripravíte zdravé raňajky pre deti behom 2 minút, pretože príprava raňajkovej zmesi je naozaj jednoduchá.

Raňajková zmes HRYZKA má vyvážené, patentom chránené zloženie, je bezlepková, je RAW a má jemnú orieškovú chuť. Obsahuje suché pomleté bezlepkové a aktivované obilniny, semienka, orechy, goji, chia a psyllium.

Kaša Hryzka s jablkom a jahodou

 

Zdravé Hryzka raňajky si deti zamilujú!

Zatiaľ sme sa nestretli s dieťaťom, ktorému by HRYZKA nechutila. Práve naopak, deti si intuitívne zdravé raňajky žiadajú znova a znova. Výhodou je, že zdravé raňajky pre všetkých pripravíte rýchlo, jednoducho a hlavne každý deň iným spôsobom. Stačí zaliať 2-3 polievkové lyžice prevarenou horúcou vodou, nechať odstáť 2 min. a potom navrch poukladať každý deň iné ovocie.

Ako chutí Hryzka deťom na raňajky?

Fotka Ingrid

Ingridka, 2. trieda SŠ, Púchov (17 r.):
" ... HRYZKA chutí neutrálne a preto si ju viem hocijako skombinovať s ovocím a mať každý deň inú kašu. HRYZKA má super rýchlu a jednoduchú prípravu a hlavne ráno, keď vstanem do školy, nemusím rozmýšľať, čo si dám na raňajky..."

Fotka VanesaVaneska, škôlkarka, Púchov (5 r.):
"... mami, ja si zase plosím na laňajky HLYZKU s banánom, mangom a čučoliedkami a posyp mi to školicou a glankom, plosííííím..."

Fotka Gabrišová

Tobiasko, škôlkár, Beluša (2 r.):
"... eh-eh-eh mľask-mľask ouhm-ouhm ete, mľask-mľask, ete, ete, ete..." - reakcia na rozmixovanú HRYZKU s banánom ;-)

Vyskúšajte HRYZKU aj vo Vašej rodine a pripravte zdravé raňajky pre vaše deti každý deň.

Raňajky pre deti Hryzka

* Zdroj: Požiadavky na základné zloženie obilninovej výživy pre dojčatá a malé deti – Príloha 9, Siedma hlava druhej časti Potravinového kódexu SR