Raňajkové kaše

Nie je kaša ako kaša. Zvlásť, ak sa ju rozhodnete konzumovať dlhšiu dobu. Každá raňajková kaša má určité výhody, ale aj nevýhody, a preto sme sa rozhodli najčastejšie raňajkové kaše porovnať z výživového a zdravotného hľadiska. Pozorne si prečítajte porovnanie každej raňajkovej kaše a až potom sa rozhodnite pre tú, ktorá Vám bude najviac vyhovovať. Porovnali sme 6 nasledovných kaší:

  1. Krupicová kaša
  2. Ovsená kaša
  3. Pšenová kaša
  4. Pohánková kaša
  5. Amarantová kaša
  6. Kaša Hryzka

1. KRUPICOVÁ KAŠA

Kaša krupicová s malinami a maslom

Základnou surovinou je pšenica alebo špalda (vyšľachtený druh pšenice). Pripravuje sa tak, že do vriaceho mlieka pridáme krupicu, potom miešame, kým nezhustne a nakoniec dochutíme podľa potreby.

Výhody:

  • Stredný obsah bielkovín (9%)

Nevýhody:

  • Vysoký obsah sacharidov (75%) s vysokým glykemickým indexom (75)
  • Nízky obsah vlákniny (2%)
  • Slabé zastúpenie minerálov a stopových prvkov
  • Veľmi nízke obsahy vitamínov B, E
  • Neobsahuje skoro žiadne antioxidanty
  • Obsahuje lepok
  • Pri príprave sa používa varené mlieko, ktoré spôsobuje zahlieňovanie a prekyslenie organizmu s následným odplavovaním vápnika z tela
  • Nevhodná na dlhodobú konzumáciu

Odporúčanie:

Odporúčame ju konzumovať iba v prípade, ak by ste potrebovali pribrať na váhe a aj to len na určitý nevyhnutný čas. Zároveň ju neodporúčame variť v kravskom mlieku, ale v rastlinnom mlieku alebo vo vode, nakoľko aj to malé množstvo minerálov a stopových prvkov z krupicovej kaše sa minie na neutralizáciu tráviacich kyselín, ktoré telo vylučuje pri skonzumovaní kravského mlieka.

Vzhľadom k tomu, že obsahuje min. vlákniny, odporúčame pri jej konzumácii zvýšiť príjem tekutín a ovocia a zeleniny (z dôvodu vysokého obsahu vlákniny). Krupicová kaša nie je vhodná pre celiatikov, nakoľko obsahuje lepok, ani pri redukčnej diéte.

2. OVSENÁ KAŠA

Kaša ovsená s banánom a čučoriedkami

Je vyrobená z ovsených vločiek, ktoré sa sa varia vo vode alebo v mlieku, kým kaša nezhustne a potom sa dochutí podľa potreby.

Výhody:

  • Stredne vysoký obsah sacharidov (58%) s nízkym glykemickým indexom (51)
  • Vysoký obsah bielkovín (15%) a vlákniny (10%)
  • Obsahuje minerálne látky: fosfor, horčík, železo a zinok

Nevýhody:

  • Slabé zastúpenie minerálov a stopových prvkov
  • Veľmi nízke obsahy vitamínov B, E, K
  • Neobsahuje skoro žiadne antioxidanty
  • Obsahuje lepok
  • Nevhodná na dlhodobú konzumáciu

Odporúčanie:

Ovsenú kašu odporúčame konzumovať pri chudnutí, ale vzhľadom na nízky obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov, tieto odporúčame dopĺňať v rámci dňa ovocím, koreňovou zeleninou, aktivovanými orechmi a strukovinami alebo prírodnými výživovými doplnkami.

Zásadne neodporúčame variť ovsené vločky v kravskom mlieku, nakoľko aj to malé množstvo minerálov a stopových prvkov z ovsenej kaše sa minie na neutralizáciu tráviacich kyselín, ktoré telo vylučuje pri skonzumovaní živočíšneho mlieka. Ovsená kaša nie je vhodná pre celiatikov, nakoľko obsahuje lepok.

3. PŠENOVÁ KAŠA

Pšenová kaša

Jej zdrojom je pšeno (proso zbavené šupiek), ktoré je výnimočnou bezlepkovou a zásaditou obilninou. Pripravuje sa varením vo vode, kým pšeno nezmäkne a následne sa dochutí podľa potreby.

Výhody:

  • Vysoký obsah bielkovín (11%) a vlákniny (10%)
  • Neobsahuje lepok
  • Obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov: draslík, fosfor, železo, vápnik, horčík, mangán, sodík, selén, zinok a meď
  • Je zdrojom vitamínov: A, B (B1, B2, B3, B6), E, K
  • Detoxikuje, podporuje imunitný systém, znižuje prekyslenie organizmu, zabezpečuje zabudovávanie vápnika
  • Vhodná na dlhodobú konzumáciu

Nevýhody:

  • Stredne vysoký obsah sacharidov (69%) so stredným glykemickým indexom (67)

Odporúčanie:

Pšenovú kašu odporúčame konzumovať pri chudnutí, aj keď má stredný glykemický index. Je to z dôvodu bohatého obsahu minerálov a stopových prvkov, ktoré detoxikujú organizmus (rozpúšťajú tukové usadeniny, čím dochádza k úbytku váhy).

Tiež ju odporúčame konzumovať počas tehotenstva, pre celiatikov, pri osteoporóze, alebo pri vypadávaní vlasov.

4. POHÁNKOVÁ KAŠA

Pohánková kaša s jablkami a škoricou

Pohánková kaša sa pripravuje varením pohánky vo vode 5-10 min., kým nezmäkne a následne sa dochutí podľa potreby. Pohánka je ďalšou liečivou a mocnou bezlepkovou obilninou, podobnou pšenu, ktorá taktiež pomáha pri chudnutí.

Výhody:

  • Vysoký obsah bielkovín (12%) a vlákniny (10%)
  • Neobsahuje lepok
  • Stredne vysoký obsah sacharidov (70%) s nízkym glykemickým indexom (55)
  • Obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov: draslík, fosfor, železo, horčík, meď, vápnik, mangán, sodík, selén a zinok
  • Je zdrojom vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B8)
  • Detoxikuje, podporuje imunitný systém, znižuje prekyslenie organizmu, zabezpečuje zabudovávanie vápnika, znižuje krvný tlak a znižuje zápaly
  • Vhodná na strednodobú konzumáciu

Nevýhody:

  • Slabé zastúpenie ostatných vitamínov
  • Neobsahuje skoro žiadne antioxidanty

Odporúčanie:

Pohánkovú kašu odporúčame konzumovať najmä pri chudnutí, nakoľko obsahuje pomalé sacharidy, t.j. kaša Vás zasýti na dlhšiu dobu. Ale vzhľadom na absenciu vitamínov a antioxidantov je nutné tieto dopĺňať v rámci dňa ovocím, plodovou a listovou zeleninou alebo prírodnými výživovými doplnkami.

Pohánkovú kašu odporúčame pre celiatikov, ako aj pri cievnych ochoreniach, nakoľko udržiava zdravé a pružné cievy, lieči zápaly ciev a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

5. AMARANTOVÁ KAŠA

Amarantová kaša s jablkami a brusnicami

Amarantová kaša sa vyrába z bezlepkových zŕn amarantu varením vo vode 25-30 min., kým nevznikne hustá kaša, ktorá sa následne dochutí podľa potreby.

Výhody:

  • Vysoký obsah bielkovín (16%) a vlákniny (15%)
  • Neobsahuje lepok
  • Stredne vysoký obsah sacharidov (59%) s nízkym glykemickým indexom (34)
  • Obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov: železo, vápnik, horčík, draslík
  • Je zdrojom vitamínov skupiny B (B2, B3) a antioxidantov E, C
  • Podporuje regeneráciu buniek, látkovú výmenu, podporuje tvorbu mozgových buniek, znižuje cholesterol, prevencia srdcovo-cievnych ochorení, podporuje chudnutie
  • Vhodná na strednodobú konzumáciu

Nevýhody:

  • Slabé zastúpenie ostatných vitamínov
  • Slabé zastúpenie ostatných minerálov a stopových prvkov

Odporúčanie:

Amarantovú kašu odporúčame konzumovať najmä pri chudnutí, nakoľko obsahuje pomalé sacharidy, t.j. kaša Vás zasýti na dlhšiu dobu. Ale vzhľadom na absenciu ostatných vitamínov a minerálov je nutné tieto dopĺňať v rámci dňa ovocím, koreňovou zeleninou, aktivovanými orechmi a strukovinami alebo prírodnými výživovými doplnkami.

Amarantová kaša je vhodná pre obéznych ľudí, pre športovcov, pre starších ľudí, pre celiatikov, ako aj na prikrmovanie dojčiat.

6. RAŇAJKOVÁ KAŠA HRYZKA

Kaša Hryzka s ovocím

Raňajková kaša Hryzka je kombináciou tých najzdravších bezlepkových aktivovaných obilnín, ako je pšeno, pohánka a amarant a obsahuje aj zmes aktivovaných semienok (slnečnica, ľan, tekvica, chia) a aktivovaných orechov (vlašské orechy, mandle). Kaša Hryzka sa pripravuje tak, že sa zmes iba zaleje horúcou vodou, premieša a následne sa dochutí podľa potreby (zloženieprípravacena).

Výhody:

  • Vysoký obsah bielkovín (16%) a vlákniny (11%)
  • Neobsahuje lepok
  • Nízky obsah sacharidov (43%) s nízkym glykemickým indexom (37)
  • Obsahuje zdravé rastlinné tuky (24%)
  • Obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov: vápnik, železo, horčík, zinok, selén, meď, mangán, fosfor, draslík
  • Je zdrojom vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) a antioxidantov E, A
  • Obsahuje 100% dennú dávku omega 3 mastných nenasýtených kyselín
  • Podporuje látkovú výmenu, fungovanie nervového systému, imunitný systém, znižuje oxidačný stres, cholesterol, prevencia srdcovo-cievnych ochorení
  • Podporuje chudnutie, znižuje vyčerpanie a únavu, udržiava zdravé kosti, pokožku, nechty, vlasy, zrak
  • Podporuje správne fungovanie štítnej zľazy a reprodukčného systému
  • Vhodná na dlhodobú konzumáciu

Nevýhody:

  • Slabé zastúpenie vitamínu C (je potrebné túto kašu konzumovať s ovocím)

Odporúčanie:

Hryzku odporúčame konzumovať najmä pri chudnutí, nakoľko obsahuje pomalé sacharidy, t.j. kaša Vás zasýti na dlhšiu dobu bez pocitu hladu. Ale vzhľadom na absenciu vitamínu C je nutné tento dopĺňať v rámci dňa ovocím, plodovou a listovou zeleninou alebo prírodnými výživovými doplnkami.

Kaša Hryzka je vhodná na dlhodobú konzumáciu ako prevencia civilizačných ochorení. Je vhodná pre obéznych ľudí, pre športovcov, pre starších ľudí, pre celiatikov, pre deti od 3 rokov ako aj pre diabetikov, vegetariánov a vegánov.

 

Prejsť do eshopu

Ďalšie inšpirácie na prípravu Hryzky:

 

Chcem Hryzku - zdravé raňajky už za 5 minút