Zdravé raňajky pre vegánov a vegetariánov

Či ste vegetarián, vegan alebo RAW, tu sa dočítate, na čo si dať pozor pri výbere stravy a vhodných raňajok. Poradíme vám ako jednoducho pripraviť 100% zdravé a plnohodnotné raňajky pre vegetariánov a vegánov.

Rozdiel medzi vegánom, vegetariánom a RAW

  • Vegetarián - človek, ktorý konzumuje všetko okrem mäsa, t.j. konzumuje rastlinnú stravu a zároveň vajcia, mlieko, syry.
  • Vegán - človek, ktorý konzumuje iba rastlinnú stravu, t.j. ovocie, zeleninu, obilie, strukoviny, orechy, semienka, zemiaky, ryžu atď. a žiadne mäso, vajcia ani mliečne výrobky (žiadna živočíšna strava).
  • RAW - človek, ktorý konzumuje surovú rastlinnú stravu, ktorá nebola tepelne upravená a preto obsahuje živé enzýmy.

A keďže enzýmy potrebujeme na prežitie, ak ste vegetarián alebo vegán, prechodom na živú - tepelne neupravenú RAW stravu bude pre vás znamenať prechod do vyššieho levelu.

Prečo je RAW dôležité?

Pretože surová RAW strava obsahuje nielen ochranné fytolátoky, ale aj živé enzýmy, ktoré predstavujú základ života. Ak ich máte nedostatok, prestanú vám v tele prebiehať biochemické reakcie, ktoré sú na enzýmoch závislé a vám začína v tele plynúť inkubačná doba na vznik civilizačnej choroby.

A toto je problém u viacerých vegetariánov a vegánov, ktorí síce konzumujú rastlinnú stravu, ale najmä tepelne upravenú. Enzýmy totiž vedia prežiť iba do teploty 45°C. Preto ak si rastlinnú stravu vždy tepelne upravíte, jednoducho v nej zabijete všetky enzýmy a potom síce konzumujete nutrične bohaté jedlo, ale enzymaticky mŕtve. Každé enzymaticky mŕtve jedlo musí náš organizmus stráviť, a preto začne produkovať tráviace enzýmy v pankrease.

Všetko by bolo v poriadku až na to, že pankreas má na produkciu tráviacich enzýmov určitú kapacitu, ktorú keď "miniete", človek predčasne zomiera. A toto je dôvod, prečo sa ľudia, konzumujúci najmä surovú rastlinnú stravu, dožívajú vyššieho veku (napr. Norman W. Walker - 99 rokov). 

Ideálny pomer je:

  • 50% varenej rastlinnej stravy (celozrnný chlieb, obilniny, ryža, zemiaky, strukoviny...)
  • 50% surovej rastlinnej RAW stravy (surové ovocie, zelenina, orechy, semená...)

Prví ľudia na zemi boli vegetariáni

Vedeli ste, že:

  1. Opakované rozbory fosílií najmodernejšími prístrojmi zo všetkých známych archeologických vykopávok potvrdzujú, že prví ľudia konzumovali výlučne rastlinnú stravu (viac info v dokumentárnom filme "The Game Changers").
  2. Nové štúdie rozboru kostí rímskych gladiátorov z roku 2019 potvrdzujú, že všetci gladiátori boli vegetariáni.
  3. Historické texty v sanskrtskom písme staré cca 5.000 rokov pod označením "Veda" (pôvodné zjavené písma vyslovené samotným Bohom) určujú za vhodnú stravu pre ľudí výlučne rastlinnú stravu (verš 9.26 - "Bhagavad-Gītā - taká, aká je").
  4. Živočíšne bielkoviny spôsobujú zápaly v tele, najmä zápaly endotelu ciev s následkom vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
  5. Živočíšne bielkoviny zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, kôrnatenie ciev a spôsobujú stavbu nekvalitných svalových vlákien (viac info v knihe "Nová Čínska štúdia").
  6. Živočíšne bielkoviny vytvárajú pri trávení kyseliny, následkom čoho dochádza k odvápneniu organizmu, k tvorbe usadenín, k opuchom tela a k nárastu objemu tukovej hmoty.

Akých chýb sa dopúšťajú dnešní vegetariáni a vegáni?

Živočíšnu stravu nesprávne nahrádzajú:

  • vysokou konzumáciou koncentrovaných rafinovaných sacharidov (biele pečivo, koláče, sladkosti) - riziko vzniku obezity a cukrovky,
  • vysokou konzumáciou nekysnutých obilnín, ktoré obsahujú vysoké množstvo lepku (cestoviny, nekysnuté pečivo) - spôsobuje zápaly v črevnej sliznici a riziko vzniku celiakie,
  • nízkym podielom RAW stravy - dochádza k oslabeniu imunity a k predčasnému starnutiu,
  • nízkym príjmom tukov - organizmus nemá dostatok dlhodobej energie a dochádza k únave,
  • nízkym podielom strukovín, orechov a semien, ktoré sú hlavným zdrojom bielkovín a minerálnych látok - dochádza k prekysleniu a odvápneniu organizmu (lámavé nechty, vypadávanie vlasov, kazivosť zubov, tvorba ekzémov, vysoký cholesterol, opuchy tela, osteoporóza...)
  • vysokým podielom konzumácie ovocia v neprospech zeleniny - správny pomer by mal byť minimálne 1:3 a viac (1 diel ovocia : 3 diely zeleniny) - dochádza k prekysleniu a odvápneniu organizmu (lámavé nechty, vypadávanie vlasov, kazivosť zubov, tvorba ekzémov, vysoký cholesterol, opuchy tela, osteoporóza...),
  • nízkym príjmom sóje, ktorá obsahuje protirakovinové fytolátky - riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty.

Úprava jedálnička však nemusí byť zložitá. Ale ak potrebujete konkrétnu pomôcku na zdravé stravovanie, odporúčame Vám knihu receptov: 120 rýchlych a chutných jedál založených na kompletných rastlinných potravinách s názvom Čínska štúdia v kuchyni:

Kniha Čínsky štúdia v kuchyni - recepty z rastlinnej stravy

Vyskúšajte ideálne vegán RAW raňajky

Vegetariáni a vegáni teraz majú skvelú možnosť pripraviť si každé ráno 100% zdravé vegánske raňajky plné enegie, bezlepkových živín, fytolátok, minerálov a enzýmov vďaka rastlinnej raňajkovej kaši Hryzka (zloženieprípravacena)

 

Hryzka kaša s banánom, jablkami a jahodou

Raňajková zmes HRYZKA má aktivované suroviny

Obilniny, orechy a semená v HRYZKE sú aktivované, vďaka čomu sú ľahko stráviteľné. Aktivácia odomkla enzýmy v jednotlivých surovinách, ktoré pomáhajú pri trávení a váš pankreas môže plne využiť svoj potenciál na tvorbu metabolických enzýmov, ktoré sú potrebné na regeneráciu a obnovu tela. Preto po skonzumovaní HRYZKY nepocítite v žalúdku žiadnu ťažobu a ste milo prekvapení, koľko máte energie a chuti do života ;-)

Tipy na rýchle a zdravé raňajky pre vegetariánov a vegánov

Raňajkovú zmes Hryzka zalejte prevarenou vodou, premiešajte a navrch naukladajte ovocie, ktoré máte radi - banán, čuročiedky, mango, jahody, hrozno. Ak máte radčej sladké raňajky, pridajte do kaše škoricu a med. Rýchlo vytvoríte chutné, ľahko straviteľné, ale najmä 100% výživné raňajky, ktoré vám dodajú dostatok energie a živín.

Chcete si pochutnať na takýchto vegetariánskych a veganských raňajkách? S Hryzkou to nie je problém.

 

 

Prečo je Hryzka ideálna pre zdravé raňajky vegetariánov a vegánov

HRYZKA je aktivovaná raňajková kaša vyrobená z 11 kvalitných RAW surovín. Obsahuje unikátny mix bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny. Raňajková kaša Hryzka má patentované zloženie s vyváženým pomerom sacharidov, bielkovín, zdravých tukov a vlákniny

 

Hryzka pre veganov