Posilnenie imunity

Čo je imunita?

Imunitný systém je nesmierne zložitý. Skladá sa z miliárd obranných buniek, ktoré má telo strategicky rozmiestnené po celom organizme. Imunitný systém dokáže rozlišovať, pamätať si a dokonca aj rozhodovať. Podobá sa vojenskému systému obrany, ktorý bráni naše telo pred cudzími votrelcami zvonka aj zvnútra. Bojuje s vírusmi, baktériami a toxínmi. Náš imunitný systém je v pohotovosti každú sekundu 24 hodín denne, ale aby plnil dokonale svoju úlohu, musí byť dobre živený, vyvinutý a vycvičený.

Hlavné časti imunitného systému

  1. Bunky - biele krvinky (krvná polícia), neutrofily (ničia baktérie), eozinofily (bojujú proti parazitom), mastocity (bojujú proti zápalom), makrofágy (pohlcujú mikróby, rakovinové bunky), T-lymfocity (zabíjajú cieľové bunky), B-lymfocity (produkujú protilátky), NK-bunky (vraždiace bunky, zabíjajú vírusy a nádorové bunky)
  2. Molekuly - nachádzajú sa na povrchu imunitných buniek
  3. Lymfatický systém - thymus, kostná dreň, slezina, lymfatické uzliny a lymfatické cievy

Antigény

Sú to cudzí votrelci a predstavujú molekuly bielkovín. Môžu existovať ako samostatné molekuly alebo sú súčasťou cudzích buniek, baktérii a vírusov. Ak si náš imunitný systém všimne antigén, okamžite ho zničí. Antigénov je nekonečné množstvo a všetky druhy, s ktorými náš imunitný systém už bojoval, sa stávajú súčasťou imunologickej pamäte. Imunologická pamäť je základom imunizácie organizmu.

Čo oslabuje fungovanie imunitného systému?

Pre zdravého človeka so silným imunitným systémom nepredstavujú baktérie alebo vírusy žiadne nebezpečenstvo. Ak ale u človeka prepukne ochorenie alebo infekcia, v skutočnosti nie sú hlavnou príčinou vírusy alebo baktérie, ale oslabený imunitný systém, ktorý si s infekciou nedokáže poradiť.

Čo oslabuje imunitný systém:

  • rafinovaný cukor - 10 lyžičiek bieleho cukru (0,3 l plechovka sladkej limonády) znižuje aktivitu neutrofilov na 50% po dobu 5 hodín!
  • nedostatok vitamínov
  • nedostatok minerálov
  • nedostatok fytonutrientov