Posilnenie imunity

Čo je imunita?

Imunitný systém je nesmierne zložitý. Skladá sa z miliárd obranných buniek, ktoré má telo strategicky rozmiestnené po celom organizme. Imunitný systém dokáže rozlišovať, pamätať si a dokonca aj rozhodovať. Podobá sa vojenskému systému obrany, ktorý bráni naše telo pred cudzími votrelcami zvonka aj zvnútra. Bojuje s vírusmi, baktériami a toxínmi. Náš imunitný systém je v pohotovosti každú sekundu 24 hodín denne, ale aby plnil dokonale svoju úlohu, musí byť dobre živený, vyvinutý a vycvičený.

Hlavné časti imunitného systému

  1. Bunky - biele krvinky (krvná polícia), neutrofily (ničia baktérie), eozinofily (bojujú proti parazitom), mastocity (bojujú proti zápalom), makrofágy (pohlcujú mikróby, rakovinové bunky), T-lymfocity (zabíjajú cieľové bunky), B-lymfocity (produkujú protilátky), NK-bunky (vraždiace bunky, zabíjajú vírusy a nádorové bunky)
  2. Molekuly - nachádzajú sa na povrchu imunitných buniek
  3. Lymfatický systém - thymus, kostná dreň, slezina, lymfatické uzliny a lymfatické cievy

Antigény

Sú to cudzí votrelci a predstavujú molekuly bielkovín. Môžu existovať ako samostatné molekuly alebo sú súčasťou cudzích buniek, baktérii a vírusov. Ak si náš imunitný systém všimne antigén, okamžite ho zničí. Antigénov je nekonečné množstvo a všetky druhy, s ktorými náš imunitný systém už bojoval, sa stávajú súčasťou imunologickej pamäte. Imunologická pamäť je základom imunizácie organizmu.

Čo oslabuje fungovanie imunitného systému?

Pre zdravého človeka so silným imunitným systémom nepredstavujú baktérie alebo vírusy žiadne nebezpečenstvo. Ak ale u človeka prepukne ochorenie alebo infekcia, v skutočnosti nie sú hlavnou príčinou vírusy alebo baktérie, ale oslabený imunitný systém, ktorý si s infekciou nedokáže poradiť.

Čo oslabuje imunitný systém:

  • rafinovaný cukor - 10 lyžičiek bieleho cukru (0,3 l plechovka sladkej limonády) znižuje aktivitu neutrofilov na 50% po dobu 5 hodín!
  • nedostatok vitamínov, minerálov a fytonutrientov - rastlinná strava
  • konzumácia mäsa, pasterizovaného mlieka a syrov
  • príjem jedov a toxínov - alkohol, cigarety, chemické konzervanty, ťažké kovy, pesticídy, herbicídy
  • nedostatok spánku a čistej vody
  • nedostatok fyzickej aktivity
  • nedostatok slnečného žiarenia
  • prežívanie negatívnych emócií - stres, smútok, hnev, pocit viny, strach, nenávisť, závisť, žiarlivosť

Čo posilňuje fungovanie imunitného systému?

Imunitný systém je kľúčovou obranou nášho tela proti infekciám a chorobám. Posilnenie imunity nie je jednorazovou záležitosťou, ale vyžaduje kontinuálny prístup zahŕňajúci zdravú stravu, pravidelný pohyb, dostatočný spánok a efektívne zvládanie stresu.

 

Podpora imunitného systému

Zdravá rastlinná strava

Strava bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu je základným stavebným kameňom silnej imunity. Vitamín C, známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami, podporuje produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Nachádza sa v čerstvých citrusoch, jahodách, kiwi, paprike a brokolici. Vitamín D, ktorý môžeme získať zo slnečného žiarenia, ľanových alebo chia semienok a nimi obohatených produktov, je dôležitý pre aktiváciu imunitných buniek. Zinok, prítomný v orechoch a tekvicových semenách, je kritický pre normálnu funkciu imunitného systému. Vláknina podporuje zdravé fungovanie črevnej mikroflóry a pravidelné vylučovanie odpadových látok z tela von.

Dostatočný spánok

Kvalitný spánok v tme a tichu je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Počas spánku telo regeneruje a posilňuje imunitné funkcie. Nedostatok spánku môže viesť k zníženiu počtu prirodzených zabíjačských T-buniek, ktoré sú kritické v boji proti patogénom, baktériám a rakovinovým bunkám. Odborníci odporúčajú 7-8 hodín spánku denne pre dospelých.

Zvládanie stresu a negatívnych emócií

Chronický stres negatívne ovplyvňuje imunitný systém tým, že zvyšuje produkciu kortizolu, hormónu, ktorý potláča imunitnú funkciu. Techniky ako meditácia, hlboké dýchanie, joga, duchovné vzdelávanie a iné formy relaxácie môžu pomôcť znížiť hladinu stresu a podporiť zdravý imunitný systém.

Hydratácia a zdravý životný štýl

Dostatočný príjem tekutín je nevyhnutný pre optimálne fungovanie všetkých telesných systémov vrátane imunitného. Voda pomáha transportovať živiny do buniek a odstraňovať odpadové produkty. Vyhýbanie sa konzumácii mäsa, mlieka, alkoholu a fajčeniu je tiež kľúčové, pretože tieto návyky oslabujú imunitný systém a znížujú jeho schopnosť bojovať proti infekciám.

Doplnky stravy

V niektorých prípadoch môžu byť užitočné aj doplnky stravy, najmä ak má jedinec nedostatok určitých vitamínov alebo minerálov. Medzi najčastejšie používané doplnky patria vitamín C, vitamín D, zinok, reishi, chlorela, probiotiká a vláknina, ktoré môžu podporiť zdravú črevnú mikroflóru, čo je dôležité pre celkovú imunitu.

Pamätajte, že prevencia je vždy lepšia ako liečba, a starostlivosť o imunitný systém je jedným z najlepších spôsobov, ako sa chrániť pred chorobami.

 

Podporujte imunitu od rána - raňajkujte Hryzku

HRYZKA je aktivovaná, naturálna a bezlepková raňajková kaša vyrobená z 10 prírodných surovín. Obsahuje unikátny mix bezlepkových obilnín, orechov, semienok, goji a vlákniny psyllium. Raňajková kaša Hryzka bola vyvinutá preto, aby dodala vášmu organizmu optimálnu výživu a maximálne podporila imunitný systém.

Hryzka raňajky na podporu imunitného systému

Raňajková kaša HRYZKA má 100% prírodné zloženie. Všetky suroviny v raňajkovej kaši Hryzka sú bez konzervantov, dochucovadiel, farbív, aróm, bez lepku, bez laktózy a bez pridaného cukru. Preto je vhodná na každodennú konzumáciu na podporu imunity pre deti a celú rodinu. Je to ideálna zdravá strava pre dospelých, deti, športovcov, vegetariánov, vegánov, celiatikov ako aj diabetikov.

Zloženie: aktivované pšeno, aktivované slnečnicové semienka, pohánkové vločky, aktivované vlašské orechy, amarantové vločky, aktivované tekvicové semienka, chia semienka, aktivované mandle, goji a psyllium. 

Výživové hodnoty Hryzky na 100 g

 Návod na prípravu Hryzky:

  1. Do misky nasypte 2-3 polievkové lyžice zmesi Hryzka
  2. Zmes zalejte 60-100 ml prevarenou horúcou vodou, ktorú ste nechali odstáť po uvarení aspoň 5 min.
  3. Premiešajte vodu so zmesou, aby vznikla vláčna polohustá kaša. Ak je kaša veľmi hustá, pridajte vodu. Ak je kaša riedka, pridajte trochu zmesi.
  4. Na hotovú kašu poukladajte 2-4 druhy Vášho oblúbeného čerstvého alebo mrazeného ovocia: banán, čučoriedky, jablko, hruška, maliny, jahody, marhule, kiwi, mango, slivky ...
  5. Hotovú kašu s ovocím si môžete podľa potreby dochutiť napr. medom, ďatlovým sirupom, javorovým sirupom, škoricou, kakaom alebo kokosom...

Pozrieť ďalšie recepty na Hryzku

 

Miska hotovej kaše Hryzka s banánom, hroznom, čučoriedkami a kávou