Bezlepková diéta

Čo je bezlepková diéta?

Bezlepková diéta je stravovanie, ktoré neobsahuje lepok (glutén). Bezlepkovú diétu Vám môže predpísať lekár, ak Vám potvrdí ochorenie s názvom celiakia. Pre bezlepkovú diétu sa človek môže rozhodnúť aj sám z preventívnych zdravotných dôvodov.

Celiakia je ochorenie, pri ktorom organizmus prehnane reaguje na lepok. Reakcia organizmu je najsilnejšia v sliznici tenkého čreva, kde vzniká chronický zápal a degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mikrovýživných látok (napr. vitamíny, vápnik, železo).

Lepok je netráviteľná zmes rastlinných bielkovín, ktoré sú prítomné v týchto obilninách: pšenica, jačmeň, raž, ovos, tritikal, bulgur, kamut.

 

Bezlepková diéta - gluten free

Ako sa celiakia prejavuje?

Prejavy v oblasti tráviacej sústavy: kŕče a bolesť v oblasti brucha, pocit nafúknutia brucha, prelievanie obsahu čriev so zvukovými prejavmi, hnačka alebo zápcha, resp. zmenená farba a zápach stolice, flatulencia (plynatosť), chronická únava, strata svalstva a úbytok hmotnosti.

Prejavy mimo trávenia: anémia, migrény, neplodnosť, bolesti kostí, zvýšená kazivosť až strata zubov, kožné ochorenia (napr. dermatitis herpetiformis), zmeny nálady a pod..

Alergia na lepok alebo celiakia?

Ide o dve rozdielne ochorenia, ktoré majú rôzne príznaky, príčiny a terapie. Príznaky alergie sú napríklad: pálenie v ústach, pálenie v krku, nádcha, zvracanie, žihľavka, ekzém a iné. Nástup alergie býva rýchly, v priebehu pár minút. Liečbu alergie konzultuje s alergológom.

Celiakiu je potrebné vyšetriť na gastroenterológii a prejavuje sa častými hnačkami, nafukovaním, únavou a ďalšími príznakmi, ktoré môžu nastúpiť hodinu až pár dní po konzumácii lepku. Ide o imunitnú neznášanlivosťktorá je zatiaľ nevyliečiteľná. Preto je bezlepková diéta pre celiatikov jedinou možnosťou stravovania.

 

Zakázané potraviny pri bezlepkovej diéte:

  • Obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, ovos, tritikal, bulgur, kamut
  • Hotové výrobky vyrábané z obilnín obsahujúcich glutén: klíčky, otruby, krúpy, múka, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku, pečivo, múčniky, dezerty, keksy, cereálie, tyčinky, oplátky a iné
  • Nápoje: pivo, instantné kávy sladené jačmenným sladom
  • Prídavné látky v hotových potravinách: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup
  • Iné zdroje gluténu: lepidlo na obálkach a známkach, rúž, niektoré lieky

Vhodné potraviny pri bezlepkovej diéte:

  • Bezlepkové obilniny: pšeno (proso), pohánka, amarant, kukurica, ryža
  • Strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrášok (múky zo strukovín a výrobky z nich - tofu, rastlinné vegánske rezne...)
  • Semená a orechy: ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia, mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, para orechy, kokosové orechy, kešu orechy a iné
  • Ovocie a zelenina: všetky druhy
  • Nápoje: minerálne a stolové vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, káva, destiláty, víno
  • Sladidlá: med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor, slivkový sirup, kokosový sirup, ďatlový sirup, agávový sirup
  • Pochutiny: čokoláda, kakao, kečup, horčica
  • Ostatné potraviny, ktoré nie sú uvedené v predchádzajúcom zozname nevhodných potravín alebo neobsahujú žiadnu jeho položku

 

Bezlepková diéta

Dôsledky zanedbania bezlepkovej diéty pri celiakii:

Nedodržiavanie bezlepkovej diéty pri celiakii môže mať vážne zdravotné následky, ku ktorým patrí napr. rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm), rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení, osteoporóza, neplodnosť a potraty, anémia, poruchy rastu u detí, epileptické záchvaty a iné.

Život bez lepku

Väčšina celiatikov a ľudí citlivých na lepok po prechode na bezlepkovú stravu zaznamená zníženie hmotnosti - čo je pre mnohých veľkým pozitívom. Je to preto, lebo množstvo potravín s lepkom má vo svojom základe bielu múku. Sú to všetky druhy pečiva, cestoviny, koláče, torty a niektoré mliečne výrobky a nápoje. A preto, ak ich pestanete jesť, zníži sa príjem kalórií, čo sa prejaví zdravým schudnutím.

Vzorový bezlepkový jedálniček na celý týždeň

Ak hľadáte vzorový jedálniček bez lepku na celý týždeň, vypracovali sme pre Vás jedinečný týždenný plán, v ktorom môžete značiť ako postupujete. Tento jedálniček počíta s denným príjmom cca 1200 kcal, je zostavený výlučne z bezlepkových surovín, zohľadňuje správny pitný režim a podnecuje k racionálnemu stravovaniu. V prípade, že k takejto strave ešte doplníte pravidelný pohyb - celkové zlepšnie Vášho zdravotného stavu Vás príjemne prekvapí.

Jedálniček bez lepku - VZOR NA CELÝ TÝŽDEŇ (PDF)

Bezlepkové raňajky pre celiatikov:

Pre celiatikov sú ideálne také raňajky, ktoré sú urobené výlučne iba z bezpečných potravín. Ak ste však unavení z každodenného vymýšľania alebo hľadania nových bezlepkových receptov, ponúkame Vám funkčné a rýchle riešenie, ktorým je bezlepková raňajková zmes HRYZKA.

 

Bezlepková kaša Hryzka

HRYZKA (zloženieprípravacena) je naturálna aktivovaná zmes bezlepkových obilnín, orechov, semienok a superovocia goji navrhnutá tak, aby poskytla organizmu optimálnu výživu a stabilnú energiu bez záťaže metabolizmu. Raňajková zmes má unikátne zloženie s vyváženým pomerom sacharidov, bielkovín, zdravých tukov a vlákniny.

Výhody HRYZKY pri bezlepkovej diéte:

  • Je vyrobená výlučne z bezlepkových obilnín - pšeno, pohánka, amarant
  • Rýchlo a jednoducho sa pripravuje - raňajky hotové do 3 minút
  • Je ľahko stráviteľná so 100% vstrebateľnosťou živín vďaka aktivácií
  • Je vhodná aj pre mamičky a deti od 3 rokov
  • Má jemnú konzistenciu pripomínajúcu kašu
  • Má vysoký obsah antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém
  • Je zásadotvorná, a preto významným spôsobom prispieva k odkysleniu organizmu
  • Obsahuje živé enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení bez záťaže organizmu

 

Vyskúšajte bezlepkovú HryzkuALEBO

Hryzka - chcem vzorku Hryzky