RAŇAJKOVÁ ZMES - Aktivovaná Naturálna Bezlepková

Aktivácia surovín

alebo

ako sa dá zlepšiť chuť surovín a skoncovať so zlým trávením


Čo je aktivácia surovín:

Aktivácia je namočenie orechov, obilnín, semienok alebo strukovín do vody na určitý čas, po ktorom sa v nich neutralizujú inhibítory enzýmov a odstráni sa kyselina fytová (hlavné antiživiny), čím sa stane výživa ukrytá vo vnútri pre človeka stráviteľná a vstrebateľná. Počas aktivácie dochádza ku dvom procesom:

  1. Neutralizácia inhibítorov enzýmov – inhibítory enzýmov sa nachádzajú na povrchu každého zrnka a chránia ho pred klíčením v nesprávnom čase a mieste až dovtedy, kým nemá zrnko na klíčenie vhodné podmienky. Voda a správna teplota pôsobia na semienka ako dážď a slnko v prírode. Keď sú prítomné, všetko je zelené a krásne rastie. 
  2. Spotrebovanie kyseliny fytovej – kyselina fytová sa nachádza vo vnútri každého zrnka a slúži ako zdroj energie pre enzýmy, ktoré sa počas klíčenia rozmnožujú a musia vytvárať ďalšie živiny pre rast. Kyselina fytová sa počas aktivácie celá spotrebuje, čím uvoľní dôležité minerály ako zinok, železo, horčík, vápnik a iné, ktoré mala pred tým na sebe naviazané a bránila ich vstrebávaniu do krvi.

Jednoducho povedané: aktiváciou - namáčaním zvyšujeme nutričné vlastnosti potravín, zlepšujeme ich chuť a uľahčujeme telu ich trávenie.

Neaktivované mandle                               Aktivované mandle

Hlavné zásady pri aktivácií:

  • Suroviny vždy najskôr opláchnite v studenej vode, aby ste vyplavili nežiadúce nečistoty, prach a nezdravé zrnká, ktoré väčšinou ostanú plávať na povrchu. V prípade potreby oplach opakujte dovtedy, kým Vám neostane čistá voda.
  • Pri aktivácií viacerých surovín je nutné namáčať každú surovinu samostatne – nie všetky spolu v jednej nádobe.
  • Pri namáčaní zalejte surovinu čistou vodou v pomere 2:3 a nechajte stáť pri izbovej teplote. Teplota vody pod 10°C spomaľuje aktiváciu, teplota nad 45°C ničí aktiváciu.
  • Každé 4 hodiny je potrebné vodu vymeniť a surovinu prepláchnuť, aby sa zabránilo premnoženiu mikroorganizmov a plesní.
  • Každá surovina potrebuje na aktiváciu iný čas – napr. pohánka 15 min., slnečnicové semienka 2 hod., vlašské orechy 4 hod. alebo mandle 8 hod.. Niektoré suroviny sa naopak neaktivujú – napr. makadamové alebo píniové orechy.
  • Po aktivácií je potrebné surovinu prepláchnuť buď kyslým potravinárskym roztokom (pH pod 4) alebo zásaditým potravinárskym roztokom (pH nad 8), aby sa zabili všetky mikroorganizmy a plesne.

Čo robiť po aktivácií:

Po aktivácií sú suroviny pripravené na priamu konzumáciu alebo na sušenie. Ak aktivované suroviny neskonzumujete ihneď, môžete ich týždeň skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe pri teplote do 8°C. Ak sa rozhodnete aktivované suroviny sušiť, teplota v sušičke nesmie presiahnuť 43°C, aby nedošlo k zničeniu enzýmov, a sušiť je potrebné tak dlho, kým vlhkosť semien nebude nižšia ako 14%.

Ak nemáte na aktiváciu čas:

Ak nemáte čas ani priestor na aktiváciu orieškov alebo semienok, ktoré pravidelne a radi jedávate na raňajky, máme pre Vás riešenie. Vyvinuli sme špeciálnu raňajkovú zmes HRYZKA, ktorá obsahuje už aktivované bezlepkové obilniny, orechy a semená. Má vyvážené zloženie, príjemnú neutrálnu chuť, ale hlavne vďaka aktivácií všetkých surovín, ktoré sa aktivovať dajú, je 100% vstrebateľná. Vďaka svojmu zloženiu a aktivácií je preto ľahko stráviteľná a zároveň Vám dodá potrebnú energiu hneď na začiatku dňa.

Raňajková zmes HRYZKA je aktivovaná:

Obilniny, orechy a semená v HRYZKE sú aktivované, vďaka čomu sú ľahko stráviteľné. Aktivácia odomkla enzýmy v jednotlivých surovinách, ktoré pomáhajú pri trávení a Váš pankreas môže plne využiť svoj potenciál na tvorbu metabolických enzýmov, ktoré sú potrebné na regeneráciu a obnovu tela. Preto po skonzumovaní HRYZKY necítite v žalúdku žiadnu ťažobu a ste milo prekvapení, koľko máte energie a chuti do života ;-)

   

Čo o HRYZKE povedali druhí:

Ing. Tomáš Sarlós, IT manažér, Bratislava:
"... Snažím sa vedome každodenne prijímať vysoko výživnú stravu a HRYZKA je výborný doplnok, ktorý pri správnom použití doplní to, čo je skoro vždy logisticky nemožné cez deň dosiahnuť z rôznych dôvodov. Zároveň je vynikajúcim doplnkom v prípade intenzívnej námahy, kedy telo potrebuje efektívne vstrebávať viac živín a HRYZKA je pre mňa v tomto prípade ťažko nahraditeľná "bezpečnostná poistka". Z pohľadu zloženia je pre mňa podstatný práve fakt, že HRYZKA je komplexná zmes aktivovaných zložiek, ťažký na prípravu doma."

Ing. Peter Ladecký, výživový poradca, Púchov:
"... HRYZKA obsahuje iba zásadotvorné zložky, a preto prispieva k zabezpečeniu acidobázickej rovnováhy, čo je základným predpokladom dlhodobého zdravia. Ide o jeden z mála produktov, ktorý spĺňa požiadavky na skutočnú racionálnu výživu."
 

Mgr. Miriam Grožajová, realitná maklérka, Bratislava:
"...Mňa oslovilo veľmi bohaté zloženie a spôsob výroby - aktivácia, čím sa úplne odlišuje od podobných raňajkových zmesí. Veľmi rýchlo som si navykla na tieto ľahké, výdatne raňajky a odporúčam všetkým, ktorým záleží na tom, čo konzumujú, čo chcú pre seba niečo zdravšie urobiť, zmenu a výsledok určite pocítia."

 

Vyskúšajte aj Vy, ako lepšie chutia aktivované suroviny a zažite pocit plnej energie bez tráviacich ťažkostí hneď od rána.

HRYZKA - Zdravie na prvom mieste

► Späť na BLOG

Odoberajte novinky

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

0948-502 514