RAŇAJKOVÁ ZMES HRYZKA - Zdravé raňajky každý deň

Aktivácia surovín

Čo je Hryzka    >    Zloženie

Čo je aktivácia surovín:

Aktivácia je namočenie orechov, obilnín, semienok a strukovín do vody na určitý čas, po ktorom sa v nich neutralizujú inhibítory enzýmov a odstráni sa kyselina fytová (hlavné antiživiny), čím sa stane výživa ukrytá vo vnútri pre človeka stráviteľná a vstrebateľná. Počas aktivácie dochádza ku dvom procesom:

  1. Neutralizácia inhibítorov enzýmov – inhibítory enzýmov sa nachádzajú na povrchu každého zrnka a chránia ho pred klíčením v nesprávnom čase a mieste až dovtedy, kým nemá zrnko na klíčenie vhodné podmienky. Voda a správna teplota pôsobia na semienka ako dážď a slnko v prírode. Keď sú prítomné, všetko je zelené a krásne rastie. 
  2. Spotrebovanie kyseliny fytovej – kyselina fytová sa nachádza vo vnútri každého zrnka a slúži ako zdroj energie pre enzýmy, ktoré sa počas klíčenia rozmnožujú a musia vytvárať ďalšie živiny pre rast. Kyselina fytová sa počas aktivácie spotrebuje, čím uvoľní dôležité minerály ako zinok, železo, horčík, vápnik a iné, ktoré mala pred tým na sebe naviazané a bránila ich vstrebávaniu do krvi.

Jednoducho povedané: aktiváciou - namáčaním zvyšujeme nutričné vlastnosti potravín, zlepšujeme ich chuť a uľahčujeme telu ich trávenie.

Neaktivované mandle                               Aktivované mandle

Porovnanie neaktivovaných a aktivovaných mandlí

Prečo je aktivácia dôležitá:

  1. Aktivácia surovín (namočenie zŕn do vody pred ich konzumáciou) je odporúčaná v historických textoch v sanskrtskom písme staré cca 5.000 rokov pod označením "Veda" (pôvodné zjavené písma vyslovené samotným Bohom) a určujú za vhodnú stravu pre ľudí namočené zrná, ktoré sú ešte celé, t.j. ešte nedošlo ku klíčeniu (spev 1 - druhá časť, kap. 11, verš 14 - "Śrīmad Bhāgavatam").
  2. Význam aktivácie potvrdzujú aj vedecké štúdie napr. z roku 1975 - "Germinated seeds for human consumption" alebo z roku 2009 - "Changes in Some Chemical Components During Germination of Broccoli Seeds"
  3. Aktiváciou dochádza k tvorbe nových vitamínov, enzýmov a ďalších živín, ktoré neaktivované suroviny neobsahujú.
  4. Aktiváciou sa uvoľňujú minerály a stopové prvky, a preto sú po aktivácii aj stráviteľné a vstrebateľné.
  5. Aktiváciou sa zlepšuje chuť surovín.

     

Hlavné zásady pri aktivácií:

  • Suroviny vždy najskôr opláchnite v studenej vode, aby ste vyplavili nežiadúce nečistoty, prach a nezdravé zrnká, ktoré väčšinou ostanú plávať na povrchu. V prípade potreby oplach opakujte dovtedy, kým Vám neostane čistá voda.
  • Pri aktivácií viacerých surovín je nutné namáčať každú surovinu samostatne – nie všetky spolu v jednej nádobe.
  • Pri namáčaní zalejte surovinu čistou vodou v pomere 2:3 a nechajte stáť pri izbovej teplote. Teplota vody pod 10°C spomaľuje aktiváciu, teplota nad 45°C ničí aktiváciu.
  • Každé 4 hodiny je potrebné vodu vymeniť a surovinu prepláchnuť, aby sa zabránilo premnoženiu mikroorganizmov a plesní.
  • Každá surovina potrebuje na aktiváciu iný čas – napr. pohánka 15 min., slnečnicové semienka 2 hod., vlašské orechy 4 hod. alebo mandle 8 hod.. Niektoré suroviny sa naopak neaktivujú – napr. makadamové alebo píniové orechy.
  • Po aktivácií je potrebné surovinu prepláchnuť buď kyslým potravinárskym roztokom (pH pod 4) alebo zásaditým potravinárskym roztokom (pH nad 8), aby sa zabili všetky mikroorganizmy a plesne.

Čo robiť po aktivácií:

Po aktivácií sú suroviny pripravené na priamu konzumáciu alebo na sušenie. Ak aktivované suroviny neskonzumujete ihneď, môžete ich týždeň skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe pri teplote do 8°C. Ak sa rozhodnete aktivované suroviny sušiť, teplota v sušičke nesmie presiahnuť 43°C, aby nedošlo k zničeniu enzýmov, a sušiť je potrebné tak dlho, kým vlhkosť semien nebude nižšia ako 14%.

Ak nemáte na aktiváciu čas:

Ak nemáte čas ani priestor na aktiváciu orieškov alebo semienok, ktoré pravidelne a radi jedávate na raňajky, máme pre Vás riešenie. Vyvinuli sme špeciálnu raňajkovú zmes HRYZKA, ktorá obsahuje už aktivované bezlepkové obilniny, orechy a semená. Má vyvážené zloženie, príjemnú neutrálnu chuť, ale hlavne vďaka aktivácií surovín je 100% vstrebateľná. Vďaka svojmu zloženiu a aktivácií je preto ľahko stráviteľná a zároveň Vám dodá potrebnú energiu hneď na začiatku dňa.

Raňajková zmes HRYZKA je aktivovaná:

Obilniny, orechy a semená v HRYZKE sú aktivované, vďaka čomu sú ľahko stráviteľné. Aktivácia odomkla enzýmy v jednotlivých surovinách, ktoré pomáhajú pri trávení a Váš pankreas môže plne využiť svoj potenciál na tvorbu metabolických enzýmov, ktoré sú potrebné na regeneráciu a obnovu tela. Preto po skonzumovaní HRYZKY necítite v žalúdku žiadnu ťažobu a ste milo prekvapení, koľko máte energie a chuti do života ;-)

Hotová kaša Hryzka s banánom, jahodami, čučoriedkami, škoricou a kakaom   

Hotová kaša Hryzka s kiwi, malinami, granátovým jablkom a kokosom

Baner - chcem kúpiť Hryzku

Hotová kaša Hryzka s ovocím

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.