10 tipov, ako spestriť bezlepkový jedálniček vášho dieťaťa

10 tipov, ako spestriť bezlepkový jedálniček Vášho dieťaťa

(a nestrácať pritom rozum)

Starostlivosť o dieťa s celiakiou prináša každý deň nové výzvy. Jednou z najväčších je bezpochyby príprava pestrého a chutného jedálnička, ktorý bude zároveň bezpečný a výživovo hodnotný. Možno sa aj Vy občas pristihnete, že sa Vaše bezlepkové menu točí v kruhu niekoľkých osvedčených jedál. Ako z tohto kolotoča vystúpiť a vniesť do bezlepkového stravovania nové farby a chute bez toho, aby ste strávili hodiny v kuchyni?

Prečo je pestrosť v bezlepkovom jedálničku taká dôležitá?

Celiakia nie je len o vylúčení lepku. Je to o zabezpečení všetkých potrebných živín pre správny vývoj Vášho dieťaťa. Monotónna strava môže priniesť:

  • nedostatok niektorých vitamínov a minerálov
  • zníženie príjmu vlákniny
  • obmedzenie príjmu bielkovín
  • postupnú stratu radosti z jedla

Navyše, deti s celiakiou potrebujú o to viac podpory v budovaní pozitívneho vzťahu k jedlu, pretože ich stravovacie obmedzenia ich môžu v kolektíve vyčleňovať.

Matka s deťmi pripravujú bezlepkové raňajky s ovocím 

10 praktických tipov pre pestrejší bezlepkový jedálniček

  1. Začnite pri raňajkách – základ celého dňa

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, a preto vyskúšajte:

  • Bezlepkovú kašu s rôznymi druhmi ovocia a semienok
  • Smoothie bowl s bezlepkovými vločkami
  • Bezlepkové palacinky z pohánkovej alebo ryžovej múky
  • Vajíčka na rôzne spôsoby s bezlepkovým pečivom

Tip pre zaneprázdnených rodičov: Pripravte si základnú zmes na raňajky dopredu. Napríklad aktivovaná bezlepková zmes Hryzka obsahuje už namočené a aktivované bezlepkové obilniny, orechy a semienka, ktoré dodajú telu optimálnu výživu a energiu na celé dopoludnie.

  1. Experimentujte s bezlepkovými obilninami

Neobmedzujte sa len na kukuricu a ryžu. Existuje mnoho ďalších bezlepkových obilnín, ktoré môžu obohatiť jedálniček Vášho dieťaťa:

  • Pohánka – bohatá na rutín a antioxidanty
  • Quinoa – obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny
  • Amarant – vynikajúci zdroj bielkovín a vápnika
  • Pšeno (so šupkou proso) – ľahko stráviteľné a výživné
  • Teff – drobná obilnina bohatá na železo
  1. Premeňte klasické jedlá na bezlepkové verzie

Deti milujú známe jedlá. Namiesto vylučovania obľúbených pokrmov ich pretvorte do bezlepkovej podoby:

  • Pizza na bezlepkovom korpuse
  • Cestoviny z kukuričnej alebo ryžovej múky
  • Bezlepkové knedlíky zo zemiakového cesta
  • Vyprážané pokrmy obaľované v kukuričnej strúhanke
  1. Zapojte dieťa do plánovania a prípravy jedál

Keď sa deti podieľajú na príprave jedla, s väčšou pravdepodobnosťou ho potom ochutnajú:

  • Nechajte dieťa vybrať novú bezlepkovú potravinu na vyskúšanie
  • Spoločne vyhľadávajte bezlepkové recepty
  • Zverte dieťaťu jednoduché úlohy v kuchyni
  • Vytvorte spoločne jedálniček na týždeň
  1. Využite farebnosť a prezentáciu jedla

Jeme aj očami, a to platí dvojnásobne pre deti:

  • Vytvárajte farebné taniere kombináciou rôznych druhov zeleniny
  • Používajte vykrajovačky pre zábavné tvary
  • Servírujte jedlo v zaujímavých miskách alebo na tanieroch
  • Vytvárajte "obrázkové" desiaty (napr. tváričky z ovocia)
  1. Objavujte medzinárodnú kuchyňu

Mnoho tradičných jedál z celého sveta je prirodzene bezlepkových:

  • Mexické kukuričné tortilly s fazuľovou náplňou
  • Japonské sushi s ryžou a morskými riasami
  • Indické pokrmy zo šošovice a ryže
  • Thajské rezance z ryžovej múky
  1. Vytvorte si zásobu bezlepkových základov

Uľahčite si život prípravou základov, ktoré môžete rôzne kombinovať:

  • Uvarte väčšie množstvo bezlepkových obilnín (quinoa, ryža)
  • Pripravte si domácu bezlepkovú granolu alebo müsli
  • Upečte bezlepkové muffiny alebo sušienky do mrazničky
  • Namiešajte si vlastnú bezlepkovú múčnu zmes na pečenie
  1. Nezabúdajte na zdravé tuky a bielkoviny

Bezlepková strava by mala byť vyvážená a obsahovať kvalitné:

  • Rastlinné oleje (olivový, ľanový, konopný)
  • Orechy a semienka (mandle, vlašské orechy, tekvicové semienka, konopné semienka, chia semiena)
  • Kvalitné bielkoviny (vajcia, tofu, cícer, fazuľa, šošovica, hrach)
  • Fermentované výrobky (kyslá smotana, kyslá kapusta, tempech - fermetované sójové bôby)
  1. Využívajte sezónne potraviny

Sezónne ovocie a zelenina prinášajú do jedálnička prirodzenú pestrosť:

  • Vytvorte si kalendár sezónnych potravín
  • Navštevujte farmárske trhy
  • Zapojte dieťa do zberu lesných plodov alebo návštevy samozberov
  • Pestujte bylinky alebo zeleninu na balkóne či v záhrade
  1. Zjednodušte si život kvalitnými bezlepkovými produktmi

Nie všetko musíte pripravovať od základu sami:

  • Vyberajte kvalitné bezlepkové produkty bez vysoko spracovaných surovín
  • Zamerajte sa na výrobky s pridanou nutričnou hodnotou
  • Investujte do produktov, ktoré skutočne šetria čas a nervy
  • Nájdite si spoľahlivé značky, ktorým môžete dôverovať

Hryzka – keď potrebujete spoľahlivé a výživné bezlepkové raňajky

Jedným z produktov, ktorý môže výrazne zjednodušiť rannú rutinu, je bezlepková raňajková kaša Hryzka. Ide o naturálnu aktivovanú zmes bezlepkových obilnín (proso, amarant, pohánka), orechov, semienok a superovocia goji, ktorá je navrhnutá tak, aby poskytla Vášmu dieťaťu optimálnu výživu od samého rána.

Vďaka procesu aktivácie (namáčanie a následné sušenie) sú živiny lepšie vstrebateľné a šetrnejšie k tráviaceemu systému. Kaša dodáva stabilnú energiu bez výkyvov, dopĺňa potrebné minerály a stopové prvky pre správne fungovanie metabolizmu a obsahuje omega-3 nenasýtené mastné kyseliny pre podporu mozgových funkcií a lepšiu koncentráciu.

Bezlepkové raňajky Hryzka s jablkami

Záver: Bezlepková strava môže byť pestrá a chutná

Príprava pestrého bezlepkového jedálnička síce vyžaduje trochu plánovania a kreativity, ale výsledok stojí za to. Vaše dieťa získa všetky potrebné živiny pre zdravý vývoj a Vy pokoj, že robíte maximum pre jeho zdravie. Nezabúdajte, že nejde o dokonalosť, ale o postupné obohacovanie jedálnička a vytváranie pozitívneho vzťahu k jedlu.

Článok bol pripravený v spolupráci s nutričnými špecialistami a rodičmi detí s celiakiou.