Bezlepkové raňajky

Čo NESMÚ obsahovať bezlepkové raňajky a bezlepková strava:

  • Obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, ovos, tritikal, bulgur, kamut
  • Hotové výrobky vyrábané z obilnín obsahujúcich glutén: klíčky, otruby, krúpy, múka, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku, pečivo, múčniky, dezerty, keksy, cereálie, tyčinky, oplátky a iné
  • Nápoje: pivo, instantné kávy sladené jačmenným sladom
  • Prídavné látky v hotových potravinách: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup

Čo MÔŽU obsahovať bezlepkové raňajky:

  • Bezlepkové obilniny: pšeno (proso), pohánka, amarant, kukurica, ryža
  • Strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrášok (múky zo strukovín a výrobky z nich - napr. tofu, vegánske bezlepkové rezne na báze rastlinných proteínov...)
  • Semená a orechy: ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia, mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, para orechy, kokosové orechy, kešu orechy a iné
  • Ovocie a zelenina: všetky druhy
  • Nápoje: minerálne a stolové vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, káva, destiláty, víno
  • Sladidlá: med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor, slivkový sirup, kokosový sirup, ďatlový sirup, agávový sirup
  • Pochutiny: čokoláda, kakao, kečup, horčica
  • Ostatné potraviny, ktoré nie sú uvedené v predchádzajúcom zozname nevhodných potravín alebo neobsahujú žiadnu jeho položku

Čo obsahujú ZDRAVÉ bezlepkové raňajky pre celiatikov?

Zdravé bezlepkové raňajky sú zdravé len vtedy, ak obsahujú kombináciu z nasledovných potravín:

  • voda (čistá, nesýtená, nesladená, bez chlóru)
  • čaj (zelený alebo bylinný - obsahujú minerály)
  • rastlinné mlieko (kokosové, mandľové, sójové, ryžové)
  • rastlinný syr (tofu)
  • surové ovocie (plodové, bobuľové, kôstkové, citrusové)
  • surová zelenina (plodová, koreňová, listová)
  • chlieb z bezlepkovej múky (kukuričná, pohánková, ryžová, zemiaková)
  • kaša z bezlepkových aktivovaných obilnín (pšeno, pohánka, amarant)
  • surové aktivované semená (ľan, tekvica, slnečnica, sezam, mak, chia, kmín)
  • surové aktivované orechy (mandle, vlašské orechy, lieskovce, kešu, para, píniové)
  • varené strukoviny (sója, fazuľa, hrach, cícer, šošovica)
  • pochutiny (himalájska soľ, med, javorový sirup, ďatlový sirup, škorica, kakao, kakaové bôby)
  • bylinky (rozmarín, oregano, tymián, bazalka, petržlenová vňať, morské riasy, chlorela, zelený jačmeň)

Prečo zdravé bezlepkové raňajky neobsahujú živočíšne bielkoviny?

  1. Opakované rozbory fosílií najmodernejšími prístrojmi zo všetkých známych archeologických vykopávok potvrdzujú, že prví ľudia konzumovali výlučne rastlinnú stravu a netrpeli celiakiou.
  2. Štúdie rozboru kostí rímskych gladiátorov z roku 2019 potvrdzujú, že všetci gladiátori boli vegetariáni (viac info v dokumentárnom filme "The Game Changers").
  3. Historické texty v sanskrtskom písme staré cca 5.000 rokov pod označením "Veda" (pôvodné zjavené písma vyslovené samotným Bohom) určujú za vhodnú stravu pre ľudí výlučne rastlinnú stravu (verš 9.26 - "Bhagavad-Gītā - taká, aká je").
  4. Živočíšne bielkoviny spôsobujú zápaly v tele, najmä zápaly endotelu ciev a zápaly črevnej sliznice.
  5. Živočíšne bielkoviny zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a kôrnatenie ciev (viac info v knihe "Nová Čínska štúdia").
  6. Živočíšne bielkoviny vytvárajú pri trávení kyseliny, následkom čoho dochádza k odvápneniu organizmu, k tvorbe usadenín, k opuchom tela a k nárastu objemu tukovej hmoty.

Vzorový bezlepkový jedálniček na celý týždeň

Ak hľadáte vzorový jedálniček bez lepku na celý týždeň, vypracovali sme pre Vás jedinečný týždenný plán, v ktorom môžete značiť ako postupujete. Tento jedálniček počíta s denným príjmom cca 1200 kcal, je zostavený výlučne z bezlepkových surovín, zohľadňuje správny pitný režim a podnecuje k racionálnemu stravovaniu. V prípade, že k takejto strave ešte doplníte pravidelný pohyb - celkové zlepšnie Vášho zdravotného stavu Vás príjemne prekvapí.

Jedálniček bez lepku - VZOR NA CELÝ TÝŽDEŇ (PDF)

 

Tipy a recepty na zdravé bezlepkové raňajky:

Bezlepková raňajková kaša Hryzka (zloženieprípravacenas banánom, jahodami, malinami, škoricou a orieškovým krémom

Raňajková kaša Hryzka s jahodami, malinami a banánom

Prejsť do eshopu

Ďalšie inšpirácie na bezlepkové raňajky Hryzka:

Bezlepkový chlieb s avokádovou pomazánkou (roztlačené avokádo s himalájskou soľou a olivovým olejom), rajčinami a bazalkou

Celozrnný chlieb s avokádovou pomazánkou, rajčinami a bazalkou

Zeleninové smoothie s uhorkou, bazalkou, petržlenou, jačmeňom a chlorelou

Zeleninové smoothie s uhorkou, bazalkou, petržlenou a chlorelou

Cícerová pomazánka (400g cíceru, 5 lyžíc majonézy, 1 lyžica horčice, cibuľka, himalájska soľ, citrón, korenie) s bezlepkovým chlebom a vňaťou

Cícerová pomazánka s celozrnným chlebom a vňaťou

Nemáte čas na kupovanie alebo pečenie bezlepkového chleba? Vyskúšajte raňajkovať bezlepkové výživné raňajky Hryzka.

Výhody bezlepkových raňajok HRYZKA:

  • Je vyrobená výlučne z bezlepkových obilnín
  • Rýchlo a jednoducho sa pripravuje
  • Je ľahko stráviteľná so 100% vstrebateľnosťou živín vďaka aktivácií
  • Je vhodná aj pre mamičky a deti od 3 rokov
  • Má jemnú konzistenciu pripomínajúcu kašu
  • Má jemnú neutrálnu chuť, takže je možné dochutiť si ju každý deň inak
  • Má vysoký obsah antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém
  • Je zásadotvorná, a preto významným spôsobom prispieva k odkysleniu organizmu
  • Obsahuje živé enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení bez záťaže organizmu

Vyskúšajte zdravé raňajky pre celiatikov - HryzkaAj s celiakiou sa dá raňajkovať bez strachu. A navyše aj zdravo, chutne, rýchlo a každý deň inak.