RAŇAJKOVÁ ZMES - Aktivovaná Naturálna Bezlepková

Bezlepková strava pre celiatikov

alebo

ako raňajkovať s celiakiou bez strachu

Čo je celiakia:

Ide o neprimeranú reakciu organizmu na glutén (lepok), v priebehu ktorej je poškodzované tenké črevo. Lepok je zmes bielkovín prítomný v niektorých obilných zrnách (pšenica, jačmeň, raž, ovos, tritikal, bulgur, kamut). Reakcia je najsilnejšia v sliznici tenkého čreva. Tam vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mikrovýživných látok (napr. vitamíny, vápnik, železo).

Aké sú prejavy celiakie:

Prejavy v oblasti tráviacej sústavy: kŕče a bolesť v oblasti brucha, pocit nafúknutia brucha, prelievanie obsahu čriev so zvukovými prejavmi, hnačka alebo zápcha, resp. zmenená farba a zápach stolice, flatulencia (plynatosť), chronická únava, strata svalstva a úbytok hmotnosti.

Prejavy mimo trávenia: anémia, migrény, neplodnosť, bolesti kostí, zvýšená kazivosť až strata zubov, kožné ochorenia (napr. dermatitis herpetiformis), zmeny nálady a pod..

Základné opatrenie pri celiakii:

Najdôležitejšie a jediné opatrenie pri celiakii je dôkladné vylúčenie gluténu (lepku) zo stravy a toto opatrenie je potrebné dodržiavať po celý život. Dôkladné vylúčenie gluténu zo stravy umožní hojenie sliznice tenkého čreva, ktoré začína už na 3. – 6. deň po bezlepkovej strave. U detí môže trvať rok, u dospelých – podľa stavu sliznice a trvania neliečeného ochorenia – až 5 rokov. V ťažkých stavoch poškodenia sliznice nemusí dôjsť k jej úplnému zahojeniu a obnoveniu mikroskopickej štruktúry.

Nevhodné potraviny:

  • Obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, ovos, tritikal, bulgur, kamut
  • Hotové výrobky vyrábané z obilnín obsahujúcich glutén: klíčky, otruby, krúpy, múka, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku, pečivo, múčniky, dezerty, keksy, cereálie, tyčinky, oplátky a iné
  • Nápoje: pivo, instantné kávy sladené jačmenným sladom
  • Prídavné látky v hotových potravinách: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup
  • Iné zdroje gluténu: lepidlo na obálkach a známkach, rúž, niektoré lieky

Bezpečné potraviny:

  • Bezlepkové obilniny: kukurica, pšeno (proso), pohánka, ryža, amarant
  • Strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrášok – múky a výrobky z nich
  • Semená a orechy: ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia, mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, para orechy, kokosové orechy, kešu orechy a iné
  • Ovocie a zelenina: všetky druhy
  • Nápoje: minerálne a stolové vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, káva, destiláty, víno
  • Sladidlá: med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor, slivkový sirup, kokosový sirup, ďatlový sirup, agávový sirup
  • Pochutiny: čokoláda, kakao, kečup, horčica
  • Ostatné potraviny, ktoré nie sú uvedené v predchádzajúcom zozname nevhodných potravín alebo neobsahujú žiadnu jeho položku

Dôsledky zanedbania diéty pri celiakii:

Nedodržiavanie bezlepkovej diéty pri celiakii môže mať vážne zdravotné následky, ku ktorým patrí napr. rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm), rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení, osteoporóza, neplodnosť a potraty, anémia, poruchy rastu u detí, epileptické záchvaty a iné.

Bezlepkové raňajky pre celiatikov:

Pre celiatikov sú ideálne také raňajky, ktoré sú urobené výlučne iba z bezpečných potravín. Ak ste však unavení z každodenného vymýšľania alebo hľadania nových bezlepkových receptov, ponúkame Vám funkčné a rýchle riešenie, ktorým je bezlepková raňajková zmes HRYZKA.

HRYZKA je naturálna aktivovaná zmes bezlepkových obilnín, orechov, semienok a superovocia goji navrhnutá tak, aby poskytla organizmu optimálnu výživu a stabilnú energiu bez záťaže metabolizmu. Raňajková zmes má unikátne zloženie s vyváženým pomerom sacharidov, bielkovín, zdravých tukov a vlákniny.

Výhody bezlepkovej HRYZKY:

  • Je vyrobená výlučne z bezlepkových obilnín a surovín
  • Rýchlo a jednoducho sa pripravuje
  • Je ľahko stráviteľná so 100% vstrebateľnosťou živín vďaka aktivácií
  • Je vhodná aj pre mamičky a deti od 3 rokov
  • Má jemnú konzistenciu pripomínajúcu kašu
  • Má vysoký obsah antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém
  • Je zásadotvorná a preto významným spôsobom prispieva k odkysleniu organizmu
  • Obsahuje živé enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení bez záťaže organizmu

Čo o HRYZKE povedali druhí:

Mgr. Viera Svarinská, konzultant pre zdravý životný štýl, Bratislava (40 r.):
"Raňajková zmes HRYZKA je v mojej kuchyni zaradená medzi Superpotraviny. Milujem toto jedlo v kombinácií s kokosovým cukrom, karobom, škoricou a banánom. Mňam!"
 


Ing. Peter Ladecký, výživový poradca, Púchov (69 r.):
"HRYZKA obsahuje iba zásadotvorné zložky, a preto prispieva k zabezpečeniu acidobázickej rovnováhy, čo je základným predpokladom dlhodobého zdravia. Ide o jeden z mála produktov, ktorý spĺňa požiadavky na skutočnú racionálnu výživu."


Zuzana Trulíková, majiteľka predajne zdravej výživy SanusVita, Žilina:
"Mňam! Vrelo odporúčam všetkým, no najmä tým, ktorí sú už objedení vločkami. Malý tip na prípravu - použite mandľové mlieko, chuť je dokonalo lahodná."

 

Vyskúšajte aj Vy chutnú bezlepkovú raňajkovú zmes HRYZKA a pripravte ju podľa niektorého z našich chutných receptov.

Aj s celiakiou sa dá raňajkovať bez strachu. A navyše aj zdravo, chutne, jednoducho a každý deň inak.

HRYZKA - Zdravie na prvom mieste

► Späť na BLOG

Odoberajte novinky

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

0948-502 514